Muffiny piernikowe z powidłami

4.5 (191 ocen)

Pyszne, babeczki ze słodkim nadzieniem :-))

Składniki:

  • Składniki suche:
    250 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki przyprawy do piernika
    100 g cukru
    30 g kakao

    Składniki mokre:
    1 jajko
    150 ml mleka
    6 łyżek oleju
    4 łyżki miodu

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Muffiny piernikowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszam suche składniki (mąkę, sodę, proszek, przyprawę do piernika, kakao i cukier), a w drugiej misce mieszam mokre składniki (mleko, jajko, olej i miód). Następnie łączę razem suche składniki z mokrymi i mieszam łyżką tylko do połączenia. Ciastem napełniam foremki do muffinek - wykładam połowę masy, kładę po 1 łyżeczce powideł śliwkowych i przykrywam resztą masy. Muffiny piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C. Upieczone i ostudzone babeczki oprószam cukrem pudrem lub dekoruję polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Powidła śliwkowe Przyprawa do piernika

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować