Babeczki cytrynowe z kremem

0 (0 ocen)

polecam cytrynowe babeczki z pysznym kremem....

Składniki:

  • żółtka - 4 szt
    białka - 4 szt
    gorąca woda -30 ml
    cukier -3/4 szkl
    cukier waniliowy - 2 łyżeczki
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    maka pszenna - 3/4 szkl
    mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
    skórka otarta z cytryny

    KREM:
    budyń waniliowy - 2 op
    mleko - 500 ml
    cukier -1/2 szkl
    masło - 250 g
    cytryna -2-3 łyżki
    barwnik spożywczy żółty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki cytrynowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubić z cukrem i gorącą woda na jasną masę, gdy podwoi swoja objętość dodać cukier waniliowy i ubite białka, wymieszać razem drewnianą łopatką, powoli wsypywać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, delikatnie wymieszać i ponakładać w papilotki na babeczki. Piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu chwilkę zostawić w piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić.

    W tym czasie można zrobić krem:
    budyń ugotować na mleku z cukrem, wystudzić, Masło utrzeć na delikatną masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu, barwnik i sok z cytryny i miksować do połączenia sie wszystkich składników, by masa była gładka.
    Następnie masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki.
    Super smakują schłodzone
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować