Kluski leniwe z serem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

polecam

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna - 20 dag
    masło - 12 dag
    ser biały tłusty - 50 dag
    jajka - 4 szt
    cukier - 2 łyżki
    cynamon
    bułka tarta - 2 łyżki
    sól

Kluski leniwe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser biały zmielony wkładamy do miski, dokładamy żółtka, cukier i ucieramy mikserem na jednolitą masę.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Ubita pianę delikatnie łączymy z masą serowo - żółtkową.
    Do masy wsypujemy powoli przesianą mąkę pszenną, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie podczas mieszania, dosypać trochę jeszcze mąki, idealne jest gdy zaczyna odchodzić od miski.
    Z masy uformować wałeczki o średnicy 2,5 cm, lekko je spłaszczyć i pokroić ukośnie.
    Delikatnie wrzucić do gotującej sie i osolonej wody i gotować do wypłynięcia na wierzch.
    Tartą bułkę wsypać na suchą rozgrzaną patelnie, następnie dodać masło i podsmażyć na złoty kolor.
    Kluski wyjąć na talerz, polać masłem z bułką , posypać cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy