Awokado nadziane jajkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Awokado przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią. Podajemy na ciepło.To oryginalny pomysł na pożywne i szybkie śniadanie. Awokado z jajkiem podajemy do świeżego pieczywa, bułeczek.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    • 1 owoc awokado,
    • 2 małe jajka,
    • Plasterek sera żółtego,
    • Świeżo mielona sól ziołowa do posypania,
    • Bazyla do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Awokado nadziane jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyjecie pestki 1. Owoc awokado nacinamy w wzdłuż dzieląc go na dwie części. Nacięty przekręcamy i usuwamy z niego pestkę.
  • przed pieczeniem 2. Tak przygotowane połówki owocu układamy w naczyniu żaroodpornym. Aby słały stabilnie można umieścić je na kawałkach złotka. Jajka wybijamy kolejno na miseczkę, a następnie umieszczamy je w awokado (w miejscu pozostałym po usunięciu pestki). Całość oprószamy świeżo mieloną solą ziołową i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut 180°C. Owoce zapiekamy do momentu ścięcia jajka.
    Pod koniec pieczenia możemy na jajku ułożyć starty ser lub pokrojony w paseczki. Awokado z serem zapiekamy jeszcze chwilkę do jego rozpuszczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować