Awokado przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią. Podajemy na ciepło.To oryginalny pomysł na pożywne i szybkie śniadanie. Awokado z jajkiem podajemy do świeżego pieczywa, bułeczek.
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
• 1 owoc awokado,
• 2 małe jajka,
• Plasterek sera żółtego,
• Świeżo mielona sól ziołowa do posypania,
• Bazyla do dekoracji
Awokado nadziane jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoc awokado nacinamy w wzdłuż dzieląc go na dwie części. Nacięty przekręcamy i usuwamy z niego pestkę.
2.Tak przygotowane połówki owocu układamy w naczyniu żaroodpornym. Aby słały stabilnie można umieścić je na kawałkach złotka. Jajka wybijamy kolejno na miseczkę, a następnie umieszczamy je w awokado (w miejscu pozostałym po usunięciu pestki). Całość oprószamy świeżo mieloną solą ziołową i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut 180°C. Owoce zapiekamy do momentu ścięcia jajka.
Pod koniec pieczenia możemy na jajku ułożyć starty ser lub pokrojony w paseczki. Awokado z serem zapiekamy jeszcze chwilkę do jego rozpuszczenia.
Komentarze