Kiedy mam więcej czasu na przygotowanie obiadu robię uwielbiane przeze mnie i moją rodzinę pierożki. Te z cukinią i kaszą wyszły rewelacyjne: aromatyczne, smaczne i bardzo sycące!
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na około 60 sztuk:
CIASTO:
3 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
1 szklanka chłodnej wody
1 łyżeczka pasty Ajvar łagodny
FARSZ:
280 g twarogu
300 g cukinii (obranej i wydrążonej)
150 g kaszy gryczanej
150 g cebuli
płaska łyżeczka soli
pieprz kolorowy świeżo mielony
tłuszcz do smażenia
Aromatyczne pierogi z cukinią, kaszą gryczaną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie, przekładamy do miski.
2.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
3.Cukinię również kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, około 6-8 minut (wystarczy do momentu aż cukinii zmięknie).
4.Przekładamy do kaszy.
5.Twaróg kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię (tą po smażeniu cukinii) i przesmażamy chwilkę tak by od twarogu oddzielić nadmiar serwatki, przekładamy do kaszy (bez serwatki).
6.Farsz przyprawiamy i mieszamy.
7.CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 10 minut.
8.Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi (najlepiej każdy krążek delikatnie rozciągnąć palcami przed nałożeniem farszu-wtedy lepiej będzie je napełniać).
9.Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.
Komentarze