Aromatyczne pierogi z cukinią, kaszą gryczaną i twarogiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kiedy mam więcej czasu na przygotowanie obiadu robię uwielbiane przeze mnie i moją rodzinę pierożki. Te z cukinią i kaszą wyszły rewelacyjne: aromatyczne, smaczne i bardzo sycące!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 60 sztuk:
    CIASTO:
    3 szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli
    1 szklanka chłodnej wody
    1 łyżeczka pasty Ajvar łagodny

    FARSZ:
    280 g twarogu
    300 g cukinii (obranej i wydrążonej)
    150 g kaszy gryczanej
    150 g cebuli
    płaska łyżeczka soli
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Aromatyczne pierogi z cukinią, kaszą gryczaną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie, przekładamy do miski.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 3. Cukinię również kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, około 6-8 minut (wystarczy do momentu aż cukinii zmięknie).
  • 4. Przekładamy do kaszy.
  • 5. Twaróg kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię (tą po smażeniu cukinii) i przesmażamy chwilkę tak by od twarogu oddzielić nadmiar serwatki, przekładamy do kaszy (bez serwatki).
  • 6. Farsz przyprawiamy i mieszamy.
  • 7. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 10 minut.
  • 8. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi (najlepiej każdy krążek delikatnie rozciągnąć palcami przed nałożeniem farszu-wtedy lepiej będzie je napełniać).
  • 9. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
    Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować