Aromatyczne pierogi z cukinią, kaszą gryczaną i twarogiem

  • wyświetlono: 861 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kiedy mam więcej czasu na przygotowanie obiadu robię uwielbiane przeze mnie i moją rodzinę pierożki. Te z cukinią i kaszą wyszły rewelacyjne: aromatyczne, smaczne i bardzo sycące!

2017-07-01ab
  • 90min

Składniki

Składniki na około 60 sztuk:
CIASTO:
3 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
1 szklanka chłodnej wody
1 łyżeczka pasty Ajvar łagodny

FARSZ:
280 g twarogu
300 g cukinii (obranej i wydrążonej)
150 g kaszy gryczanej
150 g cebuli
płaska łyżeczka soli
pieprz kolorowy świeżo mielony
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Aromatyczne pierogi z cukinią, kaszą gryczaną i twarogiem

  • 1. FARSZ: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie, przekładamy do miski.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 3. Cukinię również kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, około 6-8 minut (wystarczy do momentu aż cukinii zmięknie).
  • 4. Przekładamy do kaszy.
  • 5. Twaróg kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię (tą po smażeniu cukinii) i przesmażamy chwilkę tak by od twarogu oddzielić nadmiar serwatki, przekładamy do kaszy (bez serwatki).
  • 6. Farsz przyprawiamy i mieszamy.
  • 7. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 10 minut.
  • 8. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi (najlepiej każdy krążek delikatnie rozciągnąć palcami przed nałożeniem farszu-wtedy lepiej będzie je napełniać).
  • 9. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
    Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

Dodane przez: ewaeu

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

Najlepiej smakują ze skwarkami...

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Dodane przez: Ola1984

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Kasza gryczana i biały ser, to...

pierogi z kaszą i podrobami

Dodane przez: luna19

Pierogi z kaszą gryczaną i podrobami drobiowymi

Pierogi z wykorzystaniem żołądków...

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Dodane przez: rena123

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Farsz do tych pierogów przygotowałam...

Pierogi z gryczaną, szpinakiem, twarogiem i słonecznikiem

Dodane przez: agatab

Pierogi z gryczaną, szpinakiem, twarogiem...

Te pierogi są bardzo smaczne i...

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Dodane przez: ZuzaNS

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem z cebulką

Jeden z moich smaków dzieciństwa....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE