Aromatyczne pieczone skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
Marchew obieramy , myjemy ścieramy na tarce o dużych oczkach-przekładamy do miseczki łączymy z resztą składników marynaty. Przelewamy do kurczaka -mieszamy by każdy kawałek był oblepiony.
Przykrywamy folią aluminiową ( by nie dotykała mięsa) Odstawiamy do lodówki na 3-4 h. lub na całą noc.
2.Zamarynowane mięso przekładamy wraz z całą zawartością miski przekładamy do rękawa do pieczenia . Pieczemy 40 min w 180 st. z termoobiegiem grzanie góra-dół. Po tym czasie rozcinamy rękaw-polewamy skrzydełka marynatą i pieczemy kolejne 20-25 min do zarumienienia mięsa ( w między czasie przekręcamy i podlewamy skrzydełka marynatą)
3.Podajemy dowolnie u mnie z ziemniakami i grzybkami z octu.
Porady
Jeśli robimy większą ilość skrzydełek składniki marynaty należy podwoić
Komentarze