Aromatyczna tarta z budyniem, truskawkami i uprażonym kokosem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wymyśliłam kolejną pyszną, owocową słodkość dla moich domowników. Polecam :)

  • 40 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej, przesianej
    25 dag masła
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    2 czubate łyżki proszku budyniowego waniliowego
    3 łyżki cukru
    2 łyżki masła "extra"

    Posypka kokosowa:
    5 łyżek kokosu
    2 łyżki cukru kryształu

    Truskawki świeże lub mrożone- ok. 25 dag


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty Desery Pieczeń

Aromatyczna tarta z budyniem, truskawkami i uprażonym kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1. Wykonanie ciasta kruchego:
    Wszystkie składniki na ciasto- zagniatamy szybko razem w misce.
  • wyrobione kruche ciasto 2. Ciasto jest elastyczne, zatem nie wymaga wałkowania. Wystarczy go w formie rozłożyć rękami.
  • ciasto kruche w formie 3. Przygotowujemy silikonową formę na tartę o śr. 28 cm.
    Wykładamy ciasto, formujemy brzegi.
    Nakłuwamy ciasto gęsto widelcem.
  • upieczone kruche ciasto 4. Pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 14 min. na złoty kolor.
    Wyjmujemy ciasto z formy.
  • gotowanie budyniu 5. Przygotowanie masy budyniowej:
    Z całości mleka zimnego, odlewamy 1/2 szklanki. Wsypujemy proszek budyniowy. Dokładnie mieszamy.
    Pozostałą cześć mleka zagotowujemy razem z cukrem.
    Wlewamy zimny budyń. Gotujemy do zgęstnienia.
  • mieszanie masła z budyniem 6. Na końcu dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszamy do ujednolicenia masy.
    Całość studzimy.
  • truskawki 7. Owoce myjemy, osuszamy.
    Mrożone wyciągamy z zamrażalnika na sitko.
  • bydyń na kruchym spodzie 8. Na wystudzone kruche ciasto, wylewamy zimny budyń.
  • ułożone truskawki na budyniu 9. Na budyń układamy owoce.
    Jeżeli są małe- w całości, większe- kroimy.
  • uprażony kokos z cukrem 10. Wykonanie posypki kokosowej:
    Na suchej patelni prażymy kokos. Pod koniec wsypujemy cukier, mieszamy.
    Lekko studzimy.
  • posypanie kokosem owoców 11. Na owoce wysypujemy uprażony kokos.
  • tarta z budyniem i truskawkami 12. Całe ciasto wkładamy do lodówki lub wstawiamy do chłodnego miejsca. W celu stężenia masy.
  • tarta z truskawkami, budyniem, kokosem 13. Smacznego ;)

Porady

Wszystkie składniki na moje kruche ciasto mają temp. pokojową. Sypkie- zawsze przesiewam. Kruche ciasto jest bardzo smaczne i pachnące. Truskawki mogą być zastąpione innymi miękkimi sezonowymi owocami. Masy budyniowej nie studzimy w lodówce, wówczas nie utworzy się kożuch na powierzchni. Forma silikonowa jest bardzo praktyczna w użyciu. Nie wymaga smarowania przed pieczeniem, łatwo się wyjmuje z niej ciasto. Prosto myje i użytkuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Posypka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Okazje Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować