Ananas z karmelem i posypką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Fajna przekąska na dziecięce imprezy. Mój 4-letni synek chętnie pomógł w wykonaniu tego deseru

  • 60 min

Składniki:

  • 1 ananas
    Kolorowa posypka
    Karmel
    Wykałaczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Ananas z karmelem i posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasa kroimy w niezbyt cienkie plastry. 2-3 plastry zostawiamy w całości -posłużą za podstawkę. Pozostał plastry okrawamy ze skórki, wykrawamy środki i kroimy w większą kostkę.
    W garnku podgrzewamy szklankę cukru i szklankę wody. Mieszamy tylko do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy całość aż karmel zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Gotowy ściągamy z ognia i wstawiamy do miski z zimną woda aby zatrzymać proces gotowania i ciemnienia karmelu.
    Kawałki ananasa nabijamy na wykałaczki. Końcówkę każdego ananasa maczamy w gorącym karmelu a następnie w kolorowej posypce. Gotowe kawałki ananasa wbijamy w plastry ananasa.
    Z pozostałego karmelu możemy zrobić karmelowe nitki które ozdobią środek ananasowych kółek.

Porady

Przygotowaniem karmelu oraz maczaniem kawałków ananasa w nim nie należy powierzać dzieciom. Jest on naprawdę gorący i może nieźle poparzyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (177 ocen)

Ananas z cukinii

4.47 (177 ocen)

Ananas z cukinii

luna19 przetwory 60 min

To może cię zainteresować