Pełna energii kanapka z sałatką z tuńczyka i roztopionym cheddarem. Tradycyjnie serwowana w chlebie, chociaż na życzenie drugiej połówki zrobiłam także w bułce. I przyznam, że w bułce wygląda chyba nawet bardziej apetycznie ;-)
Z powstaniem tej kanapki wiąże się kilka opowieści. Ta klasyczna kanapka, ostoja wielu amerykańskich kolacji ma swoje korzenie na Południu, a dokładnie w Charleston w Południowej Karolinie. Podobnie jak wiele popularnych przepisów regionalnych, zrodziła się...w wyniku błędu, kiedy klient restauracji poprosił o „grillowaną kanapkę z serem i majonezem”. Podczas przygotowywania miska sałatki z tuńczykiem, która była nad patelnią, przewróciła się i spadła na grilowany ser i "wtopiła" w ser na chlebie. Kombinacja ta okazała się tak smaczna, że obsługa Woolworths (gdzie sytuacja miała miejsce) postanowiła dodać ją do swojego menu na lunch.
0 (0 ocen)
Porady
Chcąc uzyskać bardziej chrupiące i zrumienione pieczywo, zewnętrzną stronę kromek należy posmarować wcześniej masłem.
Komentarze