Amerykańska Tuna Melt, czyli kanapka z sałatką z tuńczyka i roztopionym cheddarem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pełna energii kanapka z sałatką z tuńczyka i roztopionym cheddarem. Tradycyjnie serwowana w chlebie, chociaż na życzenie drugiej połówki zrobiłam także w bułce. I przyznam, że w bułce wygląda chyba nawet bardziej apetycznie ;-)

Z powstaniem tej kanapki wiąże się kilka opowieści. Ta klasyczna kanapka, ostoja wielu amerykańskich kolacji ma swoje korzenie na Południu, a dokładnie w Charleston w Południowej Karolinie. Podobnie jak wiele popularnych przepisów regionalnych, zrodziła się...w wyniku błędu, kiedy klient restauracji poprosił o „grillowaną kanapkę z serem i majonezem”. Podczas przygotowywania miska sałatki z tuńczykiem, która była nad patelnią, przewróciła się i spadła na grilowany ser i "wtopiła" w ser na chlebie. Kombinacja ta okazała się tak smaczna, że obsługa Woolworths (gdzie sytuacja miała miejsce) postanowiła dodać ją do swojego menu na lunch.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -8 kromek chleba tostowego (ew. 4 bułki)
    -2 puszki tuńczyka (ok 350-400 g)
    -1 gałązka selera naciowego
    -1/2 małej czerwonej cebuli
    -2 ogórki konserwowe
    -8 plasterków sera cheddar
    -1 pomidor
    -1,3 szkl. majonezu
    -sok z połowy limonki
    -1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    -1/2 łyżeczki suszonych płatków chili lub ostra papryka
    -sól, pieprz
    -opcjonalnie: 2 łyżeczki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka z tuńczyka Kanapki

Amerykańska tuna melt, czyli kanapka z sałatką z tuńczyka i roztopionym cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Majonez wymieszać z sokiem z limonki i płatkami chili. Tuńczyka odsączyć i umieścić w misce. Rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojone ogórki, seler naciowy i posiekaną drobno cebulę. i pietruszkę. Dodać sos majonezowy, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
    Na jednej kromce ułożyć dużą ilość sałatki (około 1/2 szklanki). Na wierzch położyć 2-3 plasterki pomidora i 2 plasterki sera cheddar. Czynność powtórzyć z pozostałymi trzeba porcjami.
    Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do rozpuszczenia się sera - zazwyczaj 5-8 minut.

Porady

Chcąc uzyskać bardziej chrupiące i zrumienione pieczywo, zewnętrzną stronę kromek należy posmarować wcześniej masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cheddar Sałata Seler Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować