Aksamitny dżem mirabelkowy

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowy dżem mirabelkowy idealny do tortów ,ciast, ciasteczek i pączków

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 kg mirabelek
    1-2kg cukru, w zależności od kwaśności owoców
    pektyna owocowa w proszku na 4 kg owoców
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dżemy

Aksamitny dżem mirabelkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dzem 1. Umyte mirabelki przekładam do garnka z grubym dnem, zasypuję cukrem, część owoców rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, by puściły sok.
    Garnek z owocami stawiam na ogniu, doprowadzam do zagotowania i gotuję na wolnym ogniu, aż pestki oddzielą się od owoców.
  • dzem 2. Durszlak umieszczam na garnku do smażenia powideł i przecieram gorące owoce, wyrzucam oddzielające się pestki. Przetarłam 5 litrów musu, który dodatkowo zblendowałam, aby pozbyć się ewentualnych skórek. Do musu wsypuję pektynę, mieszam, doprowadzam do zagotowania i gotuję na wolnym ogniu, aż dżem wyraźnie zgęstnieje.
    Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam, odwracam do góry dnem, pozostawiam do ostudzenia.
  • dzem 3. Dżem przełożyłam do słoiczków o różnej pojemności, by używać go w zależności od potrzeb.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować