Aksamitny dżem mirabelkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mirabelki przekładam do garnka z grubym dnem, zasypuję cukrem, część owoców rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, by puściły sok.
Garnek z owocami stawiam na ogniu, doprowadzam do zagotowania i gotuję na wolnym ogniu, aż pestki oddzielą się od owoców.
2.Durszlak umieszczam na garnku do smażenia powideł i przecieram gorące owoce, wyrzucam oddzielające się pestki. Przetarłam 5 litrów musu, który dodatkowo zblendowałam, aby pozbyć się ewentualnych skórek. Do musu wsypuję pektynę, mieszam, doprowadzam do zagotowania i gotuję na wolnym ogniu, aż dżem wyraźnie zgęstnieje.
Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam, odwracam do góry dnem, pozostawiam do ostudzenia.
3.Dżem przełożyłam do słoiczków o różnej pojemności, by używać go w zależności od potrzeb.
Komentarze