Aksamitek

  • wyświetlono: 1246 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepyszne i łatwe do wykonania ciasto o bardzo aksamitnym, delikatnym kremie na bazie budyniu. Ciasto zasmakuje nie tylko dorosłym ale również i dzieciom ze względu na jego smak i zapach jak rafaello.

  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru (w tym 1 cukier wanilinowy)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 10g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 3 łyżki oleju

Krem:
- 1 litr mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 350g masła

Na wierzch:
- 50g wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Aksamitek

  • 1. Krem
    Do garnka wlać 3 szklanki mleka i dodać cukier i cukier wanilinowy. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać 2 budynie śmietankowe i mąkę ziemniaczaną. dokładnie wymieszać. Mieszankę dodać do wrzącego mleka z cukrem . Szybko mieszać na najmniejszym ogniu. Gdy już zrobi się budyń zgasić palnik i odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Ciasto:
    W jednej miseczce przygotować sobie suche składniki - przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej miseczce oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać ocet. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Gdy już nie będzie czuć grudek cukru dodać żółtka. Miksować do połączenia. Do gotowej masy dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej i również dokładnie wymieszać.

    Ciasto przełożyć po połowie na dwie blaszki o wymiarach 35x25, wysmarowanych i wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok.15-20 min.

    Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy wystudzony budyń po małej łyżeczce i miksujemy do połączenia na gładką masę.

    Wystudzone ciasto przekładamy 3/4 kremu. Na wierzchu smarujemy pozostałym kremem.
    Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy wiórki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Wykładamy je na ręcznik papierowy. Po 5 minutach wiórki są gotowe na pospanie nimi ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptwiórki kokosowerafaellobudyńdla dziecidelikatnełatwetanie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto cappuccino

Dodane przez: dagita

Ciasto cappuccino

Przepis z książki Siostry Anastazji...

KRUCHE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Dodane przez: Potłuczona Literatka

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

To ciasto nie może się nie udać!...

image-072c61n

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Snikers orzechowo-czekoladowy

Ciasto piekę już od lat smakuje...

Ciasto kokosowe Bounty

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Bounty

Jeżeli uwielbiacie znane batony...

Murzynek na oleju

Dodane przez: mariosylwia

Murzynek na oleju

:-) Gorąco polecam (-:

CIASTO KOKOSOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO KOKOSOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I DŻEMEM

Słodycz kokosowego kremu idealnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE