Aksamitek

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne i łatwe do wykonania ciasto o bardzo aksamitnym, delikatnym kremie na bazie budyniu. Ciasto zasmakuje nie tylko dorosłym ale również i dzieciom ze względu na jego smak i zapach jak rafaello.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 6 jaj
    - 3/4 szklanki cukru (w tym 1 cukier wanilinowy)
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 10g proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka octu
    - 3 łyżki oleju

    Krem:
    - 1 litr mleka
    - 1 cukier wanilinowy
    - 2 budynie śmietankowe
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1/2 szklanki cukru
    - 350g masła

    Na wierzch:
    - 50g wiórków kokosowych
    - 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Rafaello

Aksamitek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem
    Do garnka wlać 3 szklanki mleka i dodać cukier i cukier wanilinowy. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać 2 budynie śmietankowe i mąkę ziemniaczaną. dokładnie wymieszać. Mieszankę dodać do wrzącego mleka z cukrem . Szybko mieszać na najmniejszym ogniu. Gdy już zrobi się budyń zgasić palnik i odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Ciasto:
    W jednej miseczce przygotować sobie suche składniki - przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej miseczce oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać ocet. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Gdy już nie będzie czuć grudek cukru dodać żółtka. Miksować do połączenia. Do gotowej masy dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej i również dokładnie wymieszać.

    Ciasto przełożyć po połowie na dwie blaszki o wymiarach 35x25, wysmarowanych i wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok.15-20 min.

    Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy wystudzony budyń po małej łyżeczce i miksujemy do połączenia na gładką masę.

    Wystudzone ciasto przekładamy 3/4 kremu. Na wierzchu smarujemy pozostałym kremem.
    Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy wiórki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Wykładamy je na ręcznik papierowy. Po 5 minutach wiórki są gotowe na pospanie nimi ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować