Ajerkoniak swojskiej roboty

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W dzisiejszym przepisie prezentuję ajerkoniak domowej roboty. Likier jajeczny jest gęsty, słodki i pyszny. Prosty i szybki do wykonania. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, na zdrowie :-)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 żółtek swojskich jajek
    szklanka cukru pudru
    300 ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego
    200 ml spirytusu
    1 cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Likiery

Ajerkoniak swojskiej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklanka = 250 ml
     
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbić do miski, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i miksować do momentu uzyskania gładkiej, puszystej masy. Dodać mleczko i wymieszać. 
     
    Spirytus wlać w trzech porcjach za każdym razem mieszając. Przelać ajerkoniak do butelki i odstawić minimum na 2 dni. Jeśli chcecie, aby ajerkoniak był rzadszy zamiast 300 ml dodaj 500 ml mleczka. Z podanych proporcji wychodzi około litra gotowego ajerkoniaku.


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Spirytus Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować