W dzisiejszym przepisie prezentuję ajerkoniak domowej roboty. Likier jajeczny jest gęsty, słodki i pyszny. Prosty i szybki do wykonania. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, na zdrowie :-)
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
6 żółtek swojskich jajek
szklanka cukru pudru
300 ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego
200 ml spirytusu
1 cukier wanilinowy
Ajerkoniak swojskiej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szklanka = 250 ml
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbić do miski, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i miksować do momentu uzyskania gładkiej, puszystej masy. Dodać mleczko i wymieszać.
Spirytus wlać w trzech porcjach za każdym razem mieszając. Przelać ajerkoniak do butelki i odstawić minimum na 2 dni. Jeśli chcecie, aby ajerkoniak był rzadszy zamiast 300 ml dodaj 500 ml mleczka. Z podanych proporcji wychodzi około litra gotowego ajerkoniaku.
Komentarze