REKLAMA

Najlepsze kruche krówki domowej roboty

wyświetlono: 205 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Te krówki są cudownie kruche, lekko maślane. Bardzo delikatne.

opublikowany: 26.08.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • na około 20 krówek:

    270g cukru
    600ml śmietanki 36%
    1 łyżka masła

    Pod koniec do smaku:
    1/2 łyżeczki soli
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki włożyć na patelnię z nieprzywierającą powłoką i na małym ogniu doprowadzić do zagotowania.
  • 2. Co jakiś czas mieszając gotować krówki około 1-1,5 godz. do momentu, aż masa będzie wyraźnie gęsta, a mieszając szpatułka po patelni nie będzie od razu wracała do siebie
  • 3. Masa powinna mieć bursztynowy kolor. Gotową przelać do ceramicznego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wystudzić do temp. pokojowej, następnie włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia pokroić na kawałki wielkości cukierków. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Porady

Jeśli chcemy kruche krówki gotujemy masę długo na małym ogniu. Jeśli chcemy mordoklejki robimy to szybko na wiekszej mocy palnika.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ewa916 Ewa916

Krówki domowej roboty

tanie, proste i pyszne

kategoria: Desery opublikowany: 22.03.2013 | wyświetlono: 1191 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: marzena86kb

Jarzynka domowej roboty

Domowy zamiennik kostek rosołowych.

kategoria: Przetwory opublikowany: 16.09.2018 | wyświetlono: 2370 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE