REKLAMA

Agrestowiec

wyświetlono: 9716 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Sezon na agrest tuż,tuż!Polecam połączenie ciasta i słodkiej bezy ze śmietanką i kwaskowatym agrestem.Dla mojego męża to numer jeden wśród ciast.

opublikowany: 25.06.2013
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto I-10 dkg miękkiego masła 4 duże jajka 12 dkg mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo 15 dkg cukru,2 łyżki płatków migdałowych ,masło do formy Ciasto II-przygotowujemy tak jak ciasto I. Masa śmietanowa -1/2 l śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 słoik kompotu agrestowego(900-1000ml)
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzac do temp 180C.Blaszkę o wymiarach 22/32 posmarowac masłem.Do naczynia wbic jedno jajko całe i dodac trzy żółtka,miękkie masło,mąkę i proszek do pieczenia,oraz trzy łyżki cukru,szybko połączyc mikserem.Ciasto rozsmarowac na blaszce,nie wygładzając za bardzo.Trzy białka ubic,dodac pozostały cukier,ubic na sztywną pianę.Pianę wyłozyc na ciasto,robiąc pagórki,posypac płatkami .Piec ok 25-30 minut,aż beza będzie miała złoty kolor.Wyjmujemy i studzimy.W ten sam sposób przygotowujemy ciasto II.Agrest osączamy,żelatynę namaczamy w 1/4 szkl zimnej wody,odstawiamy.Schłodzoną śmietankę ubijamy z łyżką pudru.Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia,mieszamy z 3 łyżkami śmietany i wlewamy do pozostałej śmietany,szybko miksując,tylko do połączenia.Dodajemy agrest,delikatnie mieszamy za pomocą łopatki.Masę wykładamy na jeden placek,przykrywamy drugim i lekko dociskamy.Schładzamy co najmniej dwie godziny.Przed podaniem można oprószyc cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE