Adżika (pasta paprykowo-pomidorowa)

4.45 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Bardzo popularny gruziński sos. Podobno ile gospodyń w Gruzji każda na swój sposób. Oto mój - polski ;-)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • składniki oczyszczone:
    2,5 kg pomidorów
    1 kg marchewki
    1 kg kwaśnych jabłek (np. antonówka)
    1 kg papryki czerwonej
    20 dag papryki chili
    10 dag czosnku
    6 dag soli
    20 dag cukru
    20 dag oleju
    20 dag octu 10 %
Wystaw ocenę:

4.45 (148 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Adżika (pasta paprykowo-pomidorowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory, marchewkę, jabłka i papryki mielimy w maszynce. Następnie zagotowujemy po czym zmniejszamy ognień i dusimy ok. godziny bez przykrycia. Gdy składniki będą miękkie dodać sól, cukier, olej, ocet a na końcu rozgnieciony czosnek. Zagotować. Gorące wkładać do słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem.

Porady

Paprykę i papryczkę chili możemy zamiast w maszynce bardzo drobno pokroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Marchewka Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować