Bardzo popularny gruziński sos. Podobno ile gospodyń w Gruzji każda na swój sposób. Oto mój - polski ;-)
2 godz.
Dla 10 osób
Składniki:
składniki oczyszczone:
2,5 kg pomidorów
1 kg marchewki
1 kg kwaśnych jabłek (np. antonówka)
1 kg papryki czerwonej
20 dag papryki chili
10 dag czosnku
6 dag soli
20 dag cukru
20 dag oleju
20 dag octu 10 %
Adżika (pasta paprykowo-pomidorowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory, marchewkę, jabłka i papryki mielimy w maszynce. Następnie zagotowujemy po czym zmniejszamy ognień i dusimy ok. godziny bez przykrycia. Gdy składniki będą miękkie dodać sól, cukier, olej, ocet a na końcu rozgnieciony czosnek. Zagotować. Gorące wkładać do słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem.
Porady
Paprykę i papryczkę chili możemy zamiast w maszynce bardzo drobno pokroić.
Komentarze