ACQUACOTTA czyli toskańska "zupa bieda"

4.49 (181 ocen)

  • 15 min

To danie zrobione z niczego znaczy "gotowana woda". Pochodzi z terenów Maremmy (Włochy). Przypomina o dawnych dziejach i biedzie chłopów, która kiedyś panowała w Toskanii.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    2 kromki czerstwego chleba
    2 jajka
    6 łyżek startego sera pecorino ( u mnie parmezan)
    4 średniej wielkości pomidory
    2 cebule
    kilka listów bazylii
    oliwa z oliwek do smażenia
    2 łodygi z liśćmi selera naciowego
    2 marchewki
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chleb Jajko

Acquacotta czyli toskańska "zupa bieda" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni polanej oliwą smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory bez skórki, pokrojony seler, marchewkę, liście bazylii i sól. Wlewamy trochę wody.
  • 2. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Na wrzącą zupę wbijamy całej jaja i czekamy aż się zetną.
  • 3. Podpieczony chleb wkładamy do miski, posypujemy serem, a następnie zalewamy zupą. ( u mnie chleb nie jest na dnie zupy - zabieg do fotografii :))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidor Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować