Zapraszam na smaczne danie obiadowe. Szparagi i ziemniaki w tym połączeniu smakują świetnie. Polecam na obiad.
1 godz. 30 min
Dla 3 osób
Składniki:
Składniki na kotlety :
30 dag ziemniaków
250 g białych szparagów
1 jajko
8 - 10 łyżek bułki tartej
solidna garść tartego żółtego sera
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
woda do gotowania szparagów i ziemniaków
Składniki na gulasz :
30 dag piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżka oleju
1 szkl wody
1 łyżka koncentratu pomidoroweg1 łyżeczka mąki
sól do smaku
pieprz do smaku
Składniki na mizerię :
30 dag ogórków
1 łyżka jogurtu greckiego
sól do smaku
pieprz do smaku
koperek
Kotlety ziemniaczano - szparagowe z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i kroimy na spore kawałki. Przekładamy do miski i wsypujemy przyprawy, dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i mieszamy. Szparagi i ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Przelewamy na cedzak i odsączamy z wody.
Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju i wlewamy 3/4 szkl wody, zagotowujemy. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę i mieszamy. Do gulaszu dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku, wlewamy wodę z mąką, zagotowujemy.
Ziemniaki i szparagi rozgniatamy i dodajemy resztę składników, dokładnie wyrabiany i robimy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Mizeria : ogórki dokładnie myjemy i wycieramy do sucha, ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Wsypujemy sól i mieszamy, zlewamy nadmiar płynu, dodajemy resztę składników i mieszamy.
Komentarze