Ciasto bardzo smaczne, polecam...

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    12 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem toffi:
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1/4 litra mleka
    1 puszka masy kajmakowej
    1 kostka margaryny
    Bita śmietana:
    pół litra śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy
    Dodatkowo:
    duża paczka herbatników - petitek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka dodając stopniowo żółtka. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach. Na końcu dodajemy obydwie mąki, proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (36 cm x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 st.C przez 30-40 minut. Ciasto należy ostudzić, przekroić na 2 części.
  • 2. Krem toffi: Ugotować budyń na mleku. Ostudzony budyń zmiksować najpierw z margaryną, a potem z masą kajmakową.
  • 3. Bita Śmietana: Śmietanę, najlepiej dobrze schłodzoną, ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
  • 4. Przełożenie: pół biszkoptu-połowa masy toffi-warstwa herbatników-bita śmietana-warstwa herbatników-połowa kremu toffi-pół biszkoptu

    Na samym końcu dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować