Kilimandżaro

  • wyświetlono: 505 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Polecam !

Składniki

Ciasto ciemne :blacha o wymiarach 28x40 cm
8 jajek
20 dag cukru kryształu
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki
1 łyżka masła
Masa budyniowa:
0,5 l mleka
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła

Sposób przygotowania przepisu:

Kilimandżaro

  • 1. Ciasto ciemne: Przygotować ciasto biszkoptowe i upiec 2 placki lub jeden i przekroić. Temperatura pieczenia 180 st.C. piec ok. 30 min.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
  • 3. Masa budyniowa: Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
  • 4. Przełożenie: ciemne ciasto- masa jabłkowa- masa budyniowa- ciasto ciemne- polewa

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

image-1tkupxq

Dodane przez: Di bloguje

Blok czekoladowy

Przepis na blok czekoladowy z moich...

cynamonki drożdżowe

Dodane przez: Amatorka kuchenna

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Puszyste drożdżówki i cudowny smak...

image-25344ar

Dodane przez: monika016

Szybki jabłecznik - mój ulubiony

Ten jabłecznik zaskoczył mnie nie...

Babeczki waniliowe

Dodane przez: AnetaJ

Babeczki waniliowe

To najprostsze babeczki na świecie....

Wilgotne ciasto ucierane z truskawkami

Dodane przez: MarciaDG92

Wilgotne ciasto ucierane z truskawkami

Jest to proste i szybkie do wykonania...

Polewa kakaowa

Dodane przez: natalieb88

Babcina polewa kakaowa

Najlepsza polewa kakaowa na świecie!...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE