Placek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy z solą, Gdy to będzie ubite dodajemy powoli cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na najwyższych obrotach. Zmniejszamy obroty dodajemy ocet, i kolejno mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, do ciasta wsypujemy orzechy. Całość wylewamy do prostokątnej blachy i pieczemy w temperaturze 180 st.C przez ok.40 min.
2.Galaretki: Rozpuszczamy galaretki w wodzie według przepisu. Odlewamy trochę mleka do rozpuszczenia żelatyny, resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym, cały czas mieszając aby cukier się rozpuścił. Żelatynę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do zagotowanego i lekko przestudzonego mleka. Mieszamy i odstawiamy, aby masa zaczęła tężeć.
3.Przełożenie: biszkopt orzechowy- masa budyniowa- galaretki pokrojone w kawałki w masie z mleka
Komentarze