Placek na zimno

0 (0 ocen)

Placek doskonały na upalne dni ...

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy :
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanka mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku
    szczypta soli
    0,5 szklanki orzechów włoskich mielonych
    1 łyżeczka octu
    Galaretki:
    1 litr mleka
    3 rodzaje galaretek
    cukier waniliowy
    0,5 opakowania żelatyny
    Dowolna masa ( ja wybrałam masę budyniową )

Placek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy z solą, Gdy to będzie ubite dodajemy powoli cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na najwyższych obrotach. Zmniejszamy obroty dodajemy ocet, i kolejno mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, do ciasta wsypujemy orzechy. Całość wylewamy do prostokątnej blachy i pieczemy w temperaturze 180 st.C przez ok.40 min.
  • 2. Galaretki: Rozpuszczamy galaretki w wodzie według przepisu. Odlewamy trochę mleka do rozpuszczenia żelatyny, resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym, cały czas mieszając aby cukier się rozpuścił. Żelatynę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do zagotowanego i lekko przestudzonego mleka. Mieszamy i odstawiamy, aby masa zaczęła tężeć.
  • 3. Przełożenie: biszkopt orzechowy- masa budyniowa- galaretki pokrojone w kawałki w masie z mleka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy