Zupa truskawkowa z lanymi kluseczkami

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Ulubiona zupa moich dzieci, dawniej i teraz gdy są już dorosłe. Taką zupę moja rodzina może jeść codziennie w sezonie truskawkowym.

  • 30 min

Składniki:

  • • 60-80 dkg truskawek
    • 1 kisiel truskawkowy
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki śmietanki do zup
    • 4 łyżki cukru
    • cukier waniliowy
    • 5 goździków
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • sól
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Lane kluski

Zupa truskawkowa z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Zagotować 2 litry wody, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, goździki i truskawki, pogotować 2-3 minuty.
    • Roztrzepać 2 jajka z mąką na gładką masę, dodać szczyptę soli.
    • W 1/2 szklanki zimnej wody rozpuścić kisiel i wlać do zupy, zagotować.
    • Wyjąć z zupy łyżką cedzakową truskawki, aby łatwiej było zrobić lane kluseczki.
    • Na gotującą się zupę wlewać cieniutkim strumieniem rozmącone jajko z mąką.
    • Lane kluseczki pogotować ok. 2 minut w zupie.
    • Zupę odstawić, dodać śmietankę i truskawki, wsypać cynamon, wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.95 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
zupa jarzynowa z kluseczkami

To może cię zainteresować