Zupa pomidorowa z cebulą

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Kolejna, portugalska zupa, która od razu przypadła nam do gustu. Koniecznie wypróbujcie.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
    4 ząbki czosnku
    5 cebul
    500 ml passaty pomidorowej
    1 pełna łyżka cząbru
    1,2 l wody
    4 jajka
    oregano
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa pomidorowa z cebulą 1. W rondelku rozgrzewamy oliwę.
    Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone w piórka, cebule. Kiedy lekko się zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę, czosnek.
    Zalewamy passatą pomidorową.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cząber i oregano (wg uznania). Wlewamy wodę (ok. 1,2 l) i dusimy na średnim ogniu przez 40 min, w razie potrzeby dolewamy wodę.
    Tuż przed końcem gotowania przygotowujemy jajka w koszulkach.
    Zagotowujemy wodę, dolewamy ocet, robimy (przy pomocy łyżki) wir, wbijamy jajko, przy pomocy łyżek formujemy jajka, przykrywając żółtka białkiem.
    Zupę podajemy gorącą z jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować