Zupa ogórkowa na smażonych na maśle ogórkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać około 4 l zimnej wody. Włożyć porcję rosołową, zagotować. Zmniejszyć ogień i zszumować. Dorzucić ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.
2.Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler oraz por obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Do zupy wrzucić marchew, pietruszkę, por i seler. Gotować około 15 minut. Po tym czasie dorzucić ziemniaki.
3.Ogórki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki.
Na patelni rozpuścić masło, dodać ogórki - smażyć około 10 minut.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodać do zupy ogórki, wodę z ogórków( około ½ szklanki), posiekany koperek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Chwilę pogotować. Na koniec rozrobić mąkę w śmietance i zaprawić zupę. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Komentarze