Zupa ogórkowa

5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zupa którą uwielbiam szczególnie zimą z domowymi ogórkami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
    3 marchewki
    1/3 selera
    1/3 por
    ½ pietruszki korzeń
    1 litrowy słoik ogórków kiszonych
    ½ kg żeberek
    Sól
    Pieprz
    1 łyżka mąki
    1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę obieram, myję i kroje w kostkę. Por kroję drobno. Do garnka wlewam 2,5 litra ziemnej wody, dodaję pokrojone warzywa, mięso. Zupę gotuję na wolnym ogniu godzinę. Ogórki ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie. Pod koniec gotowania wlewam do zupy. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej, dojadę mąkę i robię zasmażkę. Mąkę lekko przyrumieniam. Rozprowadzam ją wodą zimną i dodaję do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować