Zupa którą uwielbiam szczególnie zimą z domowymi ogórkami.
1 godz. 30 min
Składniki:
½ kg ziemniaków
3 marchewki
1/3 selera
1/3 por
½ pietruszki korzeń
1 litrowy słoik ogórków kiszonych
½ kg żeberek
Sól
Pieprz
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy
1.Marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę obieram, myję i kroje w kostkę. Por kroję drobno. Do garnka wlewam 2,5 litra ziemnej wody, dodaję pokrojone warzywa, mięso. Zupę gotuję na wolnym ogniu godzinę. Ogórki ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie. Pod koniec gotowania wlewam do zupy. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej, dojadę mąkę i robię zasmażkę. Mąkę lekko przyrumieniam. Rozprowadzam ją wodą zimną i dodaję do zupy.
Komentarze