Zupa krem z pieczonych buraków - Cream of roasted beets

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Buraki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce, a barszcz z czerwonych buraków to jedna z najpopularniejszych zup. Zupa - krem z pieczonych buraków jest niezwykle aromatyczna i bardzo "ocieplająca" w chłodne dni. Dodać jeszcze należy, że burak to wyjątkowo zdrowe i dietetyczne warzywo.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    3-4 buraki
    1/2 kopru włoskiego
    1 marchewka
    2 kwaśne jabłka
    2-3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    łyża oliwy
    2-3 cm świeżego imbiru
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z pieczonych buraków - cream of roasted beets - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Buraki, wyszoruj, zawiń w folię i piecz w piekarniku w temp. 190 około godziny. Wystudź, obierz ze skórki, pokrój w kostkę lub plastry.
    Na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną marchewkę, i koper /2-3 min./, dodaj 1,5 - 2 litry bulionu warzywnego lub wody, dodaj pokrojone, obrane ze skórki jabłka i pozostałe przyprawy, duś 15-20 min. Dodaj pokrojone pieczone buraki, gotuj około 8 -12 min. Wszystkie warzywa powinny być miękkie. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, wszystko zmiksuj. Na koniec dodaj utarty imbir, zagotuj /3-4 min./,dopraw solą i pieprzem.

Porady

Moja rada: - Jeśli preferujesz bardziej wyrazisty smak zupy. możesz pod koniec gotowania dodać 1-2 łyżki octu winnego. - Do zupy warto dodać już na talerzu odrobinę jogurtu, wzmocni nie tylko walory smakowe ale i estetyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować