zupa-krem z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pomysł powstał z konieczności: jak wykorzystać dużą ilość pieczonej papryki, którą miałam w zamrażarce

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mięsistej czerwonej, słodkiej papryki
    1-1,5 litra bulionu warzywnego
    mały kubek śmietany 18%
    sól, pieprz cayenne lub biały pieprz do
    smaku
    kilka cienkich kromek bagietki
    kilka cieniutkich plasterków sera parmezan
    lub innego sera bardzo dobrej jakości,
    utworzonych skrobaczką do sera
    listki świeżej bazylii i paseczki surowej
    papryki do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem Grzanki

Zupa-krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. paprykę umyj i upiecz w piecu w temperaturze ok. 180 stopni
    2. przygotuj esencjonalny bulion warzywny
    3. upieczoną i wystudzoną paprykę obierz z łup oraz rozdrobnij blenderem
    4. połącz z bulionem dodając go w taki sposób, aby zachować konsystencję kremu i ponownie rozdrabniaj blenderem
    5. zagotuj zupę dla dobrego połączenia się składników- posól i popieprz do smaku
    6. dodaj śmietanę i zamieszaj zupę
    7. przygotuj grzanki- każdą kromkę bagietki delikatnie posmaruj oliwą pędzelkiem i przypiecz na patelni na lekko złoty kolor
    8. wlej krem z papryki do miseczek , ułóż przynajmniej po jednej grzance z serem i dla ozdoby dodaj po listku świeżej bazylii.

Porady

Aby zupa miała konsystencję kremu, nalezy uważać podczas dodawania bulionu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować