Makaronikowy mazurek

  • wyświetlono: 964 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam migdały w każdej postaci . Ten mazurek jest bardzo prosty w wykonaniu i przepyszny . On nie może się nie udać.

Kameleon
  • 90min

Składniki

4 białka
15 dag cukru
15 dag migdałów
10 dag daktyli
sok z ½ cytryny
laska wanilii
bakalie, czekolada, płatki migdałów, zesty pomarańczowe do przybrania

forma do pieczenia kwadratowa 23x23cm

Sposób przygotowania przepisu:

Makaronikowy mazurek

  • 1. . Sparz migdały, przesusz i zmiel w maszynce do orzechów
    2. Daktyle posiekaj w drobne paseczki
    3. Ubij pianę , dodaj cukier nadal ubijając- piana powinna być gęsta jak na włoską bezę
    4. Wymieszaj delikatnie składniki, dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj składniki
    5. Otrzymane ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy .
    6. Wstaw ciasto do średnio gorącego piekarnika( tutaj 120*C) i zapiekaj ok. 1 godziny.
    7. Upieczone ciasto przestudź i przybierz dekoracyjnie


    Czas przygotowania ok. 90 minut

Porady

Ponieważ głównym składnikiem ciasta jest piana , powinno byc ona pieczone w srednio nagrzanym piekarniku

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzuciasto świąteczne

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek Snikers

Dodane przez: Goszka

Mazurek Snikers

Kruchy spód mazurka wyszedł bardzo...

Mazurek bakaliowy

Dodane przez: bogusia82

Mazurek bakaliowy

Szybki i prosty a zarazem bardzo...

Mazurek wielkanocny

Dodane przez: bietka

Mazurek wielkanocny

Mazurek na Wielkanoc musi być obowiązkowo.

mazurek

Dodane przez: izaa_a

mazurek kajmakowy...

tradycyjny mazurek

Mazurek czekoladowy

Dodane przez: Goszka

Mazurek czekoladowy

Ciasto bardzo kruche, masa mocno...

MAZUREK KAJMAKOWY

Dodane przez: basiaher

MAZUREK KAJMAKOWY

CIASTO TO, PIEKE DOSYC CZESTO GDYZ...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE