Zupa czosnkowa z grzanką

0 (0 ocen)

  • 35 min

Niedzielny rosół może przeistoczyć się w ratującą życie, rozgrzewającą, aromatyczną, zdrową i pyszną zupę czosnkową idealną na zimowe obiady i kolacje :)

  • 35 min

Składniki:

  • 1,5 litra rosołu ( może być drobiowy, mieszany lub wołowy )
    1 por
    1 marchewka ( jeśli mamy bulion z kostki )
    8-10 ząbków czosnku
    ½ łyżeczki tymianku
    1 łyżka masła
    Do podania
    1 bagietka
    2 łyżki startego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa czosnkowa z grzanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę ( jeśli został nam niedzielny rosół wraz z marchewką tę część pomijamy ). Kiedy marchewka lekko zmięknie dodajemy do niej pokrojony w cienkie plasterki por, przesmażamy jeszcze 5 minut ( jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze 1 łyżkę masła ). 6 ząbków czosnku kroimy w cienkie plasterki, a resztę rozcieramy nożem lub przeciskamy przez praskę ( aby wydobyć więcej aromatu ) i dodajemy do pora i marchewki. Przesmażamy 1 minutę. Pora z czosnkiem zalewamy rosołem i gotujemy ( pilnując aby nie zaczął wrzeć ) go 5 minut. W międzyczasie bagietkę kroimy w plasterki i grillujemy ją na patelni grillowej, gorące tosty posypujemy startym parmezanem. Gorąco zupę serwujemy razem z serowymi tostami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować