Pyszna i rozgrzewająca zupa krem. Idealna na chłodniejsze dni również ze względu na zawartość czosnku, który wspomaga naszą wystawioną na próbę o tej porze roku odporność.
Zupa czosnkowa z serowo-tymiankową grzanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół. Cebulę pokroić w kosteczkę.
2.W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić czosnek. Chwilę przesmażyć. Dodać ziemniaki, cebulę i listki laurowe. Doprawić szczyptą kurkumy i pieprzem. Smażyć jeszcze chwilkę.
3.Zalać bulionem. Gotować ok. 30 minut (do miękkości ziemniaków). Wyciągnąć listki laurowe. Zupę zblendować by konsystencja była gładka. Doprawić do smaku solą. Podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.
4.Zupa świetnie smakuje podana z chrupiącymi serowo ziołowymi grzankami.
Możemy je bardzo łatwo przygotować:
Kromki lekko smarujemy masłem, posypujemy serem i tymiankiem. Zapiekamy w piekarniku aż się zarumienią. Ciepłe podajemy razem z zupą czosnkową.
Komentarze