Zupa czosnkowa z serowo-tymiankową grzanką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i rozgrzewająca zupa krem. Idealna na chłodniejsze dni również ze względu na zawartość czosnku, który wspomaga naszą wystawioną na próbę o tej porze roku odporność.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 główki czosnku
    4 ziemniaki
    cebula
    1 l bulionu warzywnego (ew. drobiowego)
    2 listki laurowe
    sól
    pieprz
    kurkuma
    szczypiorek
    olej

    Do przygotowania grzanek:
    pieczywo
    masło
    żółty ser
    suszony tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Grzanki

Zupa czosnkowa z serowo-tymiankową grzanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  • 2. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić czosnek. Chwilę przesmażyć. Dodać ziemniaki, cebulę i listki laurowe. Doprawić szczyptą kurkumy i pieprzem. Smażyć jeszcze chwilkę.
  • 3. Zalać bulionem. Gotować ok. 30 minut (do miękkości ziemniaków). Wyciągnąć listki laurowe. Zupę zblendować by konsystencja była gładka. Doprawić do smaku solą. Podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.
  • 4. Zupa świetnie smakuje podana z chrupiącymi serowo ziołowymi grzankami.
    Możemy je bardzo łatwo przygotować:

    Kromki lekko smarujemy masłem, posypujemy serem i tymiankiem. Zapiekamy w piekarniku aż się zarumienią. Ciepłe podajemy razem z zupą czosnkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Tymianek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować