W roli głównej zrazy nadziane kiełbasą polską wędzoną na zimno, do tego kopytka i pyszna wiosenna surówka, czyż może być lepszy obiad ?
Składniki:
4 większe kotlety schabowe
4 kawałki kiełbasy polskiej surowej wędzonej
2 łyżki mąki do obtoczenia
2 łyżki smalcu do przesmażenia
2 posiekane cebule do sosu
250 g pokrojonych pieczarek lub jeżeli mamy to grzyby leśne + 1 łyżka masła do przysmażenia
100 ml słodkiej śmietanki
sól i pieprz do smaku
Zrazy ze schabu z kiełbasą wędzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety schabowe dobrze rozbić, na każdy położyć kawałek kiełbasy polskiej wędzonej, zwinąć w roladkę i spiąć szpilkami lub obwiązać nicią ( nie solić mięsa, ponieważ kiełbasa jest dość słona i na tyle aromatyczna, że dodatkowych smaków nie potrzeba ).
Lekko obtoczyć w mące, obsmażyć na smalcu, włożyć do rondelka, zalać bulionem i gotować aż mięso będzie miękkie.
Dodać przesmażone pieczarki lub grzyby ze słoiczka i na koniec śmietanę wymieszaną z mąką.
W czasie kiedy zrazy się gotują zrobić kopytka.
Teraz można przygotować lekką i błyskawiczną surówkę do obiadu z miksu sałat, z dodatkiem ulubionych i będących w lodówce warzyw.
Komentarze