Żeberka duszone w piwie z plackami .

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Potrawa jest bardzo sycąca i idealnie pasuje na niedzielny obiad

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1kg. żeberek, 3 szt cebuli, 300ml. piwa jasnego,1/3 szkl oleju, papryka slodka i ostra w proszku , sól, pieprz, 2-3 listki laurowe,ziele angielskie-kilka ziarenek, 1 lyżeczka majeranku, 1 marchewka 3 ziarnka jałowca,kostka bulionowa do mięs.
    Podbitka do żeberek:2 łyżki smietany, 1 łyzka mąki ,100ml wody,
    Ciasto na placki: pół łyżeczki soli, łyżeczka sody, kg. mąki, maślanka do zarobienia ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone w piwie z plackami . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyc i pokroić w plastry.Oproszyc solą,pieprzem i papryką w proszku.
  • 2. Cebulę pokroić w cienkie plastry.Olej rozgrzać na patelni i podpiec na niej żeberka z 2 stron.Przełozyc je do piekarnika . Na tym samym oleju zeszklic cebulke i dodac do żeberek. Marchewke pokroic w plastry i dodac do żeberek.
  • 3. do patelni z olejem po cebulce wlać piwo i zagotować a następnie wlać do żeberek. Wszystko przyprawic pieprzem, solą, Dodać ziele, jalowiec , listki laurowe.Dodac kostkę bulionową rozouszczona w 250 ml wrzątku.Dusić powoli na malym ogniu.
  • 4. Ciasto na placki: Makę przesiac na stolnicę dodać sodę i sól, i zarobic to maślanką (msi być dosc zwarte) ciasto rozwałkować na grubosc ok 1 cm. i szklanka wykrawac okrągłe Placki ,Odstawic je na ok 10 min.
  • 5. Placki kłaśc na duszonych żeberkach tak aby nie były zamoczone w sosie i aby sie nie stykały ze soba. Przykryć i po 10 min odwrócic na druga stronę ponownie przykryc i odczekac ok 5 min i wyciągnąć. Czynnośc powtarzac do skonczenia się plackow.
  • 6. Po ugotowaniu wszystkich placków i gdy mięso jest juz miękkie należy sporządzic podbitke :śmietanę wodę i mąkę wymieszac tak aby nie bylo grudekm, zalac mięso i odczekac 2 min do zagotowania sie .
    Zeberka podawać z plackami ,ziemnaczkami i sałatka .

Porady

Placki powinny sie dusic gdy zeberka sa jeszcze dosc twarde aby sie nie przypalily. podlewać żeberka po kazdorazowym wyciagnięciu placków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować