Zapiekanka ziemniaczana

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka warstwowa z ziemniakami kiełbasą i serem

  • 60 min

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
    4 średnie kiełbaski (dałam kiełbasę śląską)
    1 duży por
    1 czerwona papryka
    200 g startego sera gouda
    400 ml gęstej śmietany (dałam 18%)
    1 żółtko
    sól, pieprz
    1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie tak, aby nie były rozgotowane, lecz lekko twarde.
    Kroimy je w grubsze plastry i układamy połowę ziemniaków na dnie naczynia do zapiekania.
    Na ziemniaki rozkładamy por posiekany w półplasterki.
    Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na porze.
    Z papryki oczyszczamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce.
    Przykrywamy drugą porcją ziemniaków.
    Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową.
    W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem.
    Zalewamy naszą zapiekankę.
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy równo jako ostatnią warstwę.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do momentu aż ser się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Por Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować