Zapiekanka w sosie beszamelowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Eksperymentować w kuchni nauczył mnie małżonek. Tę potrawę wymyśliłam sama.

Składniki:

  • ● 30 dag makaronu, np. muszelki
    ● 30 dag pieczarek
    ● 30 dag mielonego mięsa
    ● 15 dag żółtego sera
    ● średnia cebula
    ● przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
    Sos: 2 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● 1,5 szkl. mleka
    ● sól, pieprz
    ● gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos beszamelowy

Zapiekanka w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy.
  • 2. Farsz: pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy z mięsem i pieczarkami. Doprawiamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Sos: masło roztapiamy, mieszając, dodajemy mąkę i mleko. Zagotowujemy. Doprawiamy.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym warstwami układamy makaron i farsz. Polewamy sosem i posypujemy serem. Pieczemy ok. 30 minut w 200 °C.

Porady

RADY Pauliny Religi Najlepiej smakuje polana keczupem i podana z surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować