Zapiekanka ze szpinakiem w sosie Beszamelowym

4.48 (149 ocen)

  • 25 min

To połączenie delikatnego sosu Beszamelowego z doskonałym, wyrafinowanym smakiem szpinaku, a do tego rozpuszczającym się w ustach serze. Idealna potrawa powodująca, że zwykły obiad staje się rozkoszą!

  • 25 min

Składniki:

  • • makaron kokardki,
    • szpinak mrożony,
    • 20dag żółtego sera,
    • filet z kurczaka (w zależności od upodobań)

    Skł.do sosu Beszamelowego:
    • 1/4 kostki masła,
    • 2-3 łyżki mąki,
    • mleko.
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ze szpinakiem w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, smażymy.
  • 2. Makaron gotujemy.
  • 3. Szpinak rozmrażamy na patelni, przyprawiając go 2-3ma kostki czosnkami (Knorra), pieprzem i kucharkiem do smaku.
  • 4. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
  • 5. Sos Beszamelowy: masło roztapiamy, dodajemy mąkę, i CIĄGLE mieszając dodajemy po trochu mleka do uzyskania gęstości sosu. Przyprawiamy kucharkiem.
  • 6. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu,
    kładziemy 1/2 makaronu,
    na to filet z kurczaka, szpinak, zalewamy pozostałą częścią sosu,
    a na to pozostałą część makaronu,
    wszystko posypujemy żółtym serem.
  • 7. Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika na 30-40 minut w temp.190-200.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować