To połączenie delikatnego sosu Beszamelowego z doskonałym, wyrafinowanym smakiem szpinaku, a do tego rozpuszczającym się w ustach serze. Idealna potrawa powodująca, że zwykły obiad staje się rozkoszą!
25 min
Składniki:
• makaron kokardki,
• szpinak mrożony,
• 20dag żółtego sera,
• filet z kurczaka (w zależności od upodobań)
Zapiekanka ze szpinakiem w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, smażymy.
2.Makaron gotujemy.
3.Szpinak rozmrażamy na patelni, przyprawiając go 2-3ma kostki czosnkami (Knorra), pieprzem i kucharkiem do smaku.
4.Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
5.Sos Beszamelowy: masło roztapiamy, dodajemy mąkę, i CIĄGLE mieszając dodajemy po trochu mleka do uzyskania gęstości sosu. Przyprawiamy kucharkiem.
6.Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu,
kładziemy 1/2 makaronu,
na to filet z kurczaka, szpinak, zalewamy pozostałą częścią sosu,
a na to pozostałą część makaronu,
wszystko posypujemy żółtym serem.
7.Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika na 30-40 minut w temp.190-200.
Komentarze