Gdy w sklepie zobaczyłam tak duży makaron , to od razu wiedziałam że muszę go zrobić na obiad. Domownikom tak wersja zapiekanki bardzo smakowała. Polecam :)
60 min
Składniki:
500 g dużego makaronu muszle,
farsz:
3 pojedyncze filety z kurczaka,
20 dkg pieczarek,
1 czerwona papryka,
1 kostka sera fety,
przyprawy: sól,pieprz, czerwona papryka,chili.
Sos beszamelowy:
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki masła,
5 szklanek mleka,
przyprawy: sól,pieprz, gałka muszkatałowa i chili.
20 dkg sera żółtego, startego na drobnych oczkach.
Muszle faszerowane w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente, ostudzić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i odstawić na 0,5 godziny do lodówki. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i również pokroić w kostkę. Mięso usmażyć krótko na dużym ogniu i odstawić do wystygnięcia. Na tym samym oleju usmażyć pieczarki, pod koniec dodać paprykę i przyprawić do smaku. Z solą ostrożnie bo ser feta jest słony. Mięso połączyć z warzywami i pokrojoną w kostkę fetą.
2.Sos beszamelowy:
W garnku roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać - chwilę podsmażyć. Wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia, chwilkę podgotować. Doprawić do smaku i odstawić.
3.Na duże naczynie żaroodporne wylać zrobiony sos. Każdą muszle nadziewać farszem mięsno warzywnym i układać w naczyniu.
4.Każdą muszle posypać startym serem, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C (góra-dół), na 20 min.
5.Podawać z surówką. Smacznego :)
Porady
Farsz możemy zrobić inny np. z mięsa mielonego i pomidorów.
Komentarze