Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według zaleceń producenta w osolonej wodzie, odcedzić.
2.Szparagi umyć, odciąć grube końcówki i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody i gotować przez około 4 min.
Na patelni rozgrzać olej, umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na gorący olej, zrumienić.
Mięso z rosołu rozdrobnić lub pokroić.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wsypać większą część makaronu,
3.Na makaron nałożyć mięso, na mięso szparagi, na szparagi pozostałą część makaronu. Polać śmietanką, posolić i popieprzyć. Całość posypać serami i na końcu szczypiorkiem.
4.Naczynie przykryć folią spożywczą , wstawić do piekarnika i zapiekać w 180 C do momentu aż góra się ładnie zrumieni.Zapiekanka jest bardzo, bardzo smaczna :)
Porady
Taka zapiekankę można zrobić z każdym innym makaronem.
Komentarze