Wuzetka

4.5 (169 ocen)

moja pierwsza ale nie ostatnia wuzetka, do której użyłam śmietany cukierniczej

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jajek ( M )
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej typ 500
    1 łyżeczka ( z lekkim czubkiem ) proszku do pieczenia
    2 łyżki ( czubate ) domowego cukru waniliowego
    1/2 szk cukru

    Masa :
    700 ml śmietany cukierniczej ( jeśli użyjecie kremówki to potrzeba będzie 1 l plus cukier do smaku i ewentualnie żelatyna)
    250 g serka mascarpone

    Polewa :
    1/3 kostki masła
    3 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
    3 łyżki ( czubate ) kakao
    1/3 szk cukru

    Dodatkowo :
    350 ml domowego dżemu z czarnej porzeczki
    poncz lub inny płyn do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżemy

Wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Białka oddzielić od żółtek i potem te białka ubić.
    Gdy się spienią nadal ubijać dodając porcjami obydwa cukry.
    Gdy piana będzie dobrze ubita dodawać po jednym żółtku a następne gdy pierwsze połączy się z pianą.
    Do masy jajecznej dodawać porcjami obie mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie mieszać najlepiej rózgą.
    Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec 40 minut w 165 stopniach.
    Upieczony wystudzić i przekroić na dwa blaty.
    ( Biszkopt można upiec dzień wcześniej ).
  • 2. Masa :
    Śmietankę ubić prawie na sztywno a potem dodać serek mascarpone i dobrze ubić.
    ( Jeżeli użyjemy kremówkę można dodać dla pewności fixy lub trochę żelatyny i cukier do smaku, bo śmietana cukiernicza jest już słodka )
  • 3. Polewa :
    W rondelku roztopić masło, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać podgrzewając polewę.
    Gdy tylko się zagotuje zdjąć rondelek z ognia i przestudzić ale ma być płynna.
  • 4. Przełożenie :
    Pierwszy biszkopt ułożyć w formie do pieczenia ( można położyć najpierw papier, który wykorzystaliśmy do pieczenia biszkoptu ).
    Nasączyć placek i posmarować cały dżemem.
    Na dżem wyłożyć śmietanę ale trochę zostawić do dekoracji.
    Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim i nasączonym plackiem.
    Ciasto polać polewą a gdy polewa się zetnie zrobić dekoracyjne wzory.
    Wuzetkę wstawić do lodówki najlepiej na noc i przed podaniem pokroić w kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować