Przepis na tą potrawę, mimo, że powstał ze składników aktualnie dostępnych w mojej kuchni, nie jest banalny. Świetnie sprawdził się jako szybki obiad dla niezapowiedzianych gości.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- filet z kurczaka pojedyncze: 250 gramów
- tortilla pszenna: 2 sztuki
- ziemniaki ugotowane i zmiksowane na puree: 4 sztuki
- słodki sos chilli: 4 łyżki
SALSA Z AWOKADO:
- puszka kukurydzy konserwowej: 1 puszka
- awokado: 1 sztuka
- czerwona cebula: 0.5 sztuki
- pomidorki cherry czerwone: 5 sztuk
- czosnek: 1 ząbek
- sok z limonki: 0.5 sztuki
Tostadas z kurczakiem i salsą z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj salsę:
Awokado obierz i pokrój w grubą kostkę.
Przesyp awokado do miseczki i od razu skrop sokiem z limonki (wtedy nie pociemnieje). Pozostaw w miseczce pestkę do momentu podania salsy.
Do awokado dodaj kukurydzę i wciśnij czosnek.
Cebulkę pokrój na piórka i dodaj do miseczki.
Pomidorki pokrój w ćwiartki i również dodaj do reszty.
Wszystko w miseczce wymieszaj (najlepiej ręką - wtedy nie pozgniatasz awokado :) ).
Odstaw salsę do lodówki.
2.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, ustaw na grzanie od góry.
3.Kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj ze słodkim sosem chilli. Wyłóż na płytkie naczynie do pieczenia, wyścielone pergaminem. Radzę wykładać kurczaka na dwa oddzielne miejsca, tworząc takie placuszki (odpowiadające ilości porcji).
Na porcje z kurczaka wylewaj puree ziemniaczane, dokładnie na całą powierzchnię.
4.Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 20 minut.
5.Na suchej patelni rozgrzej placki tortilli i ułóż na oddzielnych talerzach. Na całą powierzchnię placków nałóż salsę. Na salsę ostrożnie ułóż "zapiekaneczki" z kurczaka i ziemniaków.
Komentarze