Naleśniki orkiszowe z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NALEŚNIKI:
Rozbij jajka i dodaj wodę w ilości odpowiadającej ilości ciasta, jaką chcesz uzyskać. Dodawaj mąkę i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej, zagęszczonej masy.
Ogólna reguła co do grubości naleśników jest taka, że im gęstsze ciasto, tym grubsze naleśniki.
2.Smaż bez tłuszczu, wylewając ciasto na rozgrzaną patelnię o nieprzywieralnej powłoce. Są dwie metody nakładania ciasta na patelnię: rozlewanie go po całej jej powierzchni przechylając patelnię lub rozsmarowywanie ciasta łyżką na powierzchni. Drugi sposób jest szczególnie przydatny jeśli ciasto jest gęstsze.
3.FARSZ:
Umyj brokuła i podziel go na duże różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie.
Po odsączeniu przełóż do miseczki i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
4.Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij (pod koniec dodaj pokrojony w cienkie paseczki boczek).
Całość dodaj do brokuła. Wymieszaj.
5.Farsz nakładaj na połowę naleśnika i zawijaj w ruloniki. Przed podaniem przekrój na pół.
Możesz też posypać startym żółtym serem i podgrzać przez chwilę w piekarniku.
Komentarze