Tort wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodawać kolejno cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, do masy przesiać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
2.Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
3.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i fixem do śmietany. Podzielić na pół. Do jednej części dodac umyte świeże maliny i pokrojone truskawki. Do drugiej części dodać nutellę i wymieszać.
4.Spodni biszkopt nasączyć. Posmarować kremem z nutelą. Przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć, rozsmarować na nim krem z owocami. Przykryć ostatnim biszkoptem, który też należy nasączyć.
5.Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Pod koniec miksowania dodać mleko.
1/4 kremu odłożyć i zabarwić na zielono. Resztą kremu obsmarować tort.
Zielonym kremem zrobić wokół trawę, wierzch tortu udekorować kolorowymi jajeczkami.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze