Tort wielkanocny

4.51 (176 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny, śmietanowo owocowy tort z mnóstwem czekoladowych jajeczek, w sam raz na wielkanocny stół.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blacha o wymiarach 20cm na 30 cm:
    BISZKOPT:
    8 jajek
    16 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    MASA:
    600 ml śmietany kremówki
    1 mix do śmietany
    1 cukier waniliowy
    200g świeżych malin i 100 g truskawek
    PONCZ:
    szklanka cytrynowej herbaty
    1 łyżka cukru
    sok z 1 pomarańczy
    DEKORACJA:
    1 kostka (250g) miękkiego masła
    2 szklanki cukru
    aromat waniliowy
    2 łyżki mleka
    zielony barwnik spożywczy
    kolorowe jajeczka do dekoracji
    2 łyżki nutelli
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodawać kolejno cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, do masy przesiać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
  • 2. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
  • 3. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i fixem do śmietany. Podzielić na pół. Do jednej części dodac umyte świeże maliny i pokrojone truskawki. Do drugiej części dodać nutellę i wymieszać.
  • 4. Spodni biszkopt nasączyć. Posmarować kremem z nutelą. Przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć, rozsmarować na nim krem z owocami. Przykryć ostatnim biszkoptem, który też należy nasączyć.
  • 5. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Pod koniec miksowania dodać mleko.
    1/4 kremu odłożyć i zabarwić na zielono. Resztą kremu obsmarować tort.
    Zielonym kremem zrobić wokół trawę, wierzch tortu udekorować kolorowymi jajeczkami.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować