Tort orzechowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek upiekłam biszkopty. Zaczęłam od biszkoptu orzechowego. Jajka ubiłam na białą pianę z cukrem. W czasie ubijania przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy miałam już lekki kogel -mogel zaczęłam dodawać powoli po łyżce mąki i delikatnie mieszałam. Po wymieszaniu całej mąki dodałam po łyżce zmielonych orzechów. Całość masy przelałam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w temp.160C około 15 minut. Po upieczeniu wyłożyłam biszkopt z papieru do wystudzenia.
W czasie pieczenia biszkoptu orzechowego zabrałam się do wykonania biszkoptu kakaowego. Znów ubiłam jajka z cukrem. W tym czasie do miski przesiałam mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Po ubiciu jajek dodawałam po łyżce suchych składników. Masę gotową przelałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w 160C ok. 15 min. Po upieczeniu wyłozyłam do studzenia na deseczkę, po czym po wystudzeniu, przekroiłam na pół.
Kremy oba wykonałam poprzez połączenie i zmiksowanie wszystkich składników. Nie lubię kremów maślanych dlatego nie dodawałam masła, ale Wy dla smaku możecie to zrobić.
Teraz dochodzimy do składania tortu. Na spód płat biszkoptu kakaowego, skraplamy ponczem delikatnie i nakładamy na niego krem kawowy. Na to nakładamy biszkopt orzechowy i znów skraplamy ponczem. Układamy warstwę kremu orzechowego i przykrywamy płatem biszkoptu kakaowego. Odkładamy w chłodne miejsce i robimy polewę. Masło roztopiłam ze śmietanką i pokruszoną mleczną czekoladą. Wszystko mieszałam do uzyskania gładkiej polewy po czym rozsmarowałam ją na wierzchu tortu. Udekorowałam orzechami.
Porady
Do kremu można dodać masło. Zamiast orzechów włoskich możecie dodać takie, na jakie akurat macie ochotę.
Komentarze