Tort League of Legends piernikowo-malinowy

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny!

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt

    7 jajek
    127 g mąki tortowej
    45 g mąki ziemniaczanej
    203 g cukru
    szczypta soli

    Krem malinowy

    280 g malin *
    200 ml śmietany kremówki **
    100 g serka mascarpone
    3-4 łyżki cukru pudru***

    Żelka malinowa

    460 g malin*
    4-5 łyżek cukru***
    3 łyżeczki żelatyny spożywczej
    30 ml wody

    Krem piernikowy

    400 g śmietany kremówki **
    280 g serka mascaropne
    350 g kremu Speculaas

    Nasączenie

    200 ml wody mineralnej niegazowanej
    2-3 łyżki soku z cytryny
    5 łyżek wódki
    2 łyżki cukru

    Krem maślany do tynkowania tortu

    400 g miękkiego masła 82%
    340 g mleka skondensowanego zagęszczonego, słodzonego
    czarny barwnik spożywczy

    Dodatkowo

    masa cukrowa czarna
    masa cukrowa biała
    wydruk jadalny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Piernik

Tort league of legends piernikowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Rant cukierniczy o wymiarach 23 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
  • 2. Żelka malinowa

    Maliny przekładamy do rondelka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z palnika. Maliny przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do przetartych malin. Mieszamy do połączenia się składników.
    Okrągłą formę o wymiarach 20 cm (celowo powinna być 2 cm mniejsza od rantu, w którym pieczony był biszkopt) wykładamy folią spożywczą. Do formy przekładamy maliny i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
  • 3. Krem malinowy

    Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin i mieszamy. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników.
  • 4. Krem piernikowy

    Schłodzoną śmietanę ubijamy razem z mascarpone na sztywną masę. Dodajemy krem speculaas i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

    Nasączenie

    Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.

    Krem maślany do tynkowania tortu

    Masło ucieramy przez 10-15 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Dodajemy odrobinę barwnika spożywczego i mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.
  • 5. Przełożenie

    Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i wykładamy ½ ½ część kremu piernikowego. Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy go. Lekko smarujemy kremem malinowym, następnie układamy na środku żelkę malinową i wykładamy resztę kremu malinowego, równomiernie rozprowadzając go po powierzchni.
    Przykrywamy trzecim biszkoptem, nasączamy i wykładamy resztę kremu piernikowego. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy (np. kostką masła). Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie zdejmujemy delikatnie obręcz, usuwamy papier i nasączamy wierzch biszkoptu.
    Kremem maślanym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Tak przygotowany tort możemy już dekorować.

    Odnośniki

    * mogą być mrożone
    ** używam śmietany whipping cream
    *** ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są owoce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Maliny Krem malinowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

1 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort malinowy

To może cię zainteresować