Terrina z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z piersi kurczaka należy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pociąć na mniejsze kawałki.
2.Pieczarki oczyścić i osuszyć.
3.Mięso wraz z pieczarkami zemleć w maszynce.
4.Do masy dodać śmietankę, żółtka, posiekaną pietruszkę, pieprz, oregano i sól. Całość wymieszać.
5.Ubitą pianę z białek dodać do zmielonej masy i delikatnie wymieszać.
6.Keksówkę wyłożyć folią i natłuścić oliwą.
7.Formę napełnić masą i wygładzić wierzch.
8.Terrinę położyć na blaszce do pieczenia, do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Do blachy wlać wrzątek. Mięso piec przez około 45 minut, co jakiś czas dolewając świeżą porcję wrzątku. Pieczeń ma się piec w kąpieli wodnej. Przed podaniem terrinę schłodzić w lodówce.
/przepis pochodzi z książki "Przysmaki do chleba"/
9.Terrina została upieczona w piekarniku marki MPM. Zobacz testy piekarnika na moim blogu http://aduparosnie.com/testowanie/ Jeśli i Ty chcesz zostać naszym testerem przeczytaj http://www.polska-gotuje.pl/artykul/uzytkownicy-testuja-2
Komentarze