Terrina z kurczaka

4.5 (150 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Terrinę można użyć zarówno na kanapkę jak i podać jako zwykłą przekąskę na imprezie.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - filety z piersi kurczaka: 50 dekagramów
    - pieczarki: 20 dekagramów
    - śmietanka 30%: 0.5 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - pietruszka: 1 pęczek
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - oregano: 1 łyżeczka
    - oliwa (do posmarowania folii): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Terrina z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filety z piersi kurczaka 1. Filety z piersi kurczaka należy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pociąć na mniejsze kawałki.
  • pieczarki 2. Pieczarki oczyścić i osuszyć.
  • mielenie 3. Mięso wraz z pieczarkami zemleć w maszynce.
  • składniki 4. Do masy dodać śmietankę, żółtka, posiekaną pietruszkę, pieprz, oregano i sól. Całość wymieszać.
  • ubita piana z białek 5. Ubitą pianę z białek dodać do zmielonej masy i delikatnie wymieszać.
  • folia w formie 6. Keksówkę wyłożyć folią i natłuścić oliwą.
  • mięcho w formie 7. Formę napełnić masą i wygładzić wierzch.
  • terrina się piecze 8. Terrinę położyć na blaszce do pieczenia, do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Do blachy wlać wrzątek. Mięso piec przez około 45 minut, co jakiś czas dolewając świeżą porcję wrzątku. Pieczeń ma się piec w kąpieli wodnej. Przed podaniem terrinę schłodzić w lodówce.

    /przepis pochodzi z książki "Przysmaki do chleba"/
  • MPM 9. Terrina została upieczona w piekarniku marki MPM. Zobacz testy piekarnika na moim blogu http://aduparosnie.com/testowanie/ Jeśli i Ty chcesz zostać naszym testerem przeczytaj http://www.polska-gotuje.pl/artykul/uzytkownicy-testuja-2
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować