Terrina rybna

4.5 (187 ocen)

  • 2 godz.

Terriny to delikatne pasztety pieczone w kąpieli wodnej zrobione z mięsa ,drobiu ,ryb lub warzyw. We Francji popularne od XIII w. U mnie wersja z dorsza i łososia z dodatkiem warzyw.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 300 g filetów z dorsza
    200 g filetów z łososia
    4 jajka
    2 białka
    4 łyżki masła
    150 g śmietany 36%
    10 g świeżego szpinaku
    po 2 łyżki posiekanej bazylii i natki pietruszki
    łyżka posiekanego szczypiorku
    sól ,pieprz
    Sos:
    200 ml śmietanki
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    łyżka białego wina
    łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Terrina rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety dorsza umyłem i osuszyłem , zmiksowałem z 2 jajkami , 1 białkiem i połową śmietany.
    To samo zrobiłem z łososiem. Obie masy przyprawiamy solą i pieprzem.
    Stopiłem 2 łyżki masła , dodałem 2 łyżki wody , włożyłem listki szpinaku. Mieszałem podgrzewając 5 minut. Ostudziłem , posiekałem i połączyłem z pokrojoną zieleniną i połową masy z dorsza . Ponownie tę część dorsza zmiksowałem.
    Podłużną formę wysmarowałem resztą masła . Włożyłem masę z łososia , następnie masę z dorsza ze szpinakiem , na koniec masę z samego dorsza. Przykryłem folia aluminiową.
    Formę wstawiłem do kąpieli wodnej , piekłem ok. 45 minut w temperaturze 180° C .
    Po ostudzeniu wstawiłem na 3 godziny do lodówki.

    Sos : śmietankę połączyłem z winem i sokiem cytrynowym , zagotowałem , wymieszałem ze szczypiorkiem. Formę odwróciłem dnem do góry , terrinę wyłożyłem na półmisek . Podałem z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować