Szarlotka retro

4.5 (180 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna szarlotka taka jak to kiedyś się piekło. Przepis na dużą blachę 25x36cm

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki Krupczatki
    2 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl curku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250g masła
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    5 żółtek
    4 łyżki śmietany


    2 - 2,5 kg jabłek
    1 szkl cukru
    1 -2 łyżki cynamonu
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl wody
    garść rodzynek
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Szarlotka retro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i szybko wyrabiamy. Po wyrobieniu owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Ja ok 3/4 ciasta wylepiam wyłożoną papierem blachę do pieczenia i całą blachę wstawiam do lodówki; a resztę ciasta owijam folią i również wkładam do lodówki.
  • 2. Jabłka obieramy, kroimy; wkładamy do dużego rondla zasypujemy cukrem stawiamy na małym ogniu i prażymy ok 20 minut.Wsypujemy cynamon i rodzynki. Do szklanki wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i mieszamy. Tak rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną wlewamy do jabłek; mieszamy i chwilkę gotujemy.
  • 3. Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170st i podpiekamy około 15 minut. Podpieczony placek posypujemy bułką tarta i na to przekładamy masę jabłkową. Pozostałą cześć ciasta wałkujemy; wycinamy paski i układamy kratkę na jabłeczniku. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 minut.

Porady

Na górze jest kratka ale jak Wam się nie chce robić kratki na górze można rozwałkować ciasto i całkiem przykryć lub ten kawałek ciasta włożyć do zamrażalnika i zetrzeć na tarce...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować