szarlotka "nie ma opcji że nie wyjdzie"

5 (190 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna szarlotka, możesz ją przygotować ze swoich ulubionych jabłek :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    250g margaryny
    4 jajka

    Dodatkowo:
    1,5 kg ulubionych jabłek
    ok 6 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    cynamon
    kakao
    kisiel np poziomkowy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka "nie ma opcji że nie wyjdzie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy je na patelni jakieś 10 minut. Aby nie przywierały można dodać wodę. Doprawić jabłka cynamonem (ok 2 łyżeczki), cukrem waniliowym (ok 2 łyżeczki) i cukrem (ok 5 łyżek). Odcedzamy i czekamy aż ostygną.
  • 2. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia siekamy razem z margaryną, najlepiej szerokim nożem. Następnie dodajemy jedno jajko cale i 3 zółtka. Z tych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną rozwałkowujemy i układamy na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część wkładamy do zamrażarki na co najmniej godzinę.
  • 3. Posypujemy kakao na wcześniej ułożone ciasto. Następnie wykładamy na nie przygotowane jabłka. Z trzech pozostałych z ciasta białek ubijamy pianę, dodajemy do niej kisiel i miksujemy. Tak przygotowaną piankę wykładamy na jabłka, następnie całość przykrywamy drugą częścią ciasta (pokruszoną lub startą na tarce). Pieczemy ok 1 godziny w 175 stopniach.
  • 4. Posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Porady

Jeśli chcesz aby szarlotka była tradycyjna, zrezygnuj z kako, a pianę z białek przygotuj z 3 łyżkami cukru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować