Szarlotka "nie ma opcji że nie wyjdzie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy je na patelni jakieś 10 minut. Aby nie przywierały można dodać wodę. Doprawić jabłka cynamonem (ok 2 łyżeczki), cukrem waniliowym (ok 2 łyżeczki) i cukrem (ok 5 łyżek). Odcedzamy i czekamy aż ostygną.
2.Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia siekamy razem z margaryną, najlepiej szerokim nożem. Następnie dodajemy jedno jajko cale i 3 zółtka. Z tych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną rozwałkowujemy i układamy na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część wkładamy do zamrażarki na co najmniej godzinę.
3.Posypujemy kakao na wcześniej ułożone ciasto. Następnie wykładamy na nie przygotowane jabłka. Z trzech pozostałych z ciasta białek ubijamy pianę, dodajemy do niej kisiel i miksujemy. Tak przygotowaną piankę wykładamy na jabłka, następnie całość przykrywamy drugą częścią ciasta (pokruszoną lub startą na tarce). Pieczemy ok 1 godziny w 175 stopniach.
4.Posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Porady
Jeśli chcesz aby szarlotka była tradycyjna, zrezygnuj z kako, a pianę z białek przygotuj z 3 łyżkami cukru
Komentarze