Szykna kg - 1 klasa, 40 dag mięsa golonkowego bez skóry i tłuszczu, Mieszanka soli i peklosoli 50 / 50 - 20 g na kg mięsa, ząbek czosnku, 2 szczypty mielonej kolendry, szczypta majeranku, 2 szczypty cukru, 2 g pieprzu białego
Kiełbasa szynkowa parzona - nie wędzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę pokroiłam w kostkę mniej więcej 2 x 3 cm. Każdy kawałek rozbiłam delikatnie tłuczkiem. Dodałam mieszankę soli i peklosoli, 2 szczypty kolendry mielonej, szczyptę majeranku, 2 szczypty cukru, 2 g pieprzu
Mieszałam mięso recznie ok 15 minut. Następnie przełożyłam do pojemnika i schowałam do lodówki na 48 h - raz dziennie mięso przemieszałam
Mięso golonkowe pokroiłam jak na gulasz dodałam mieszankę soli i peklosoli 50 / 50 - 8 g, szczypte cukru - wymieszałam. Schowałam na 48 h do lodówki
Po 48 h do szynki dodałam mięso golonkowe które zmieliłam na sitku makowym. Wyrabiałam ok 20 minut aż masa była dobrze kleista. Podczas wyrabiania dolałam ok 2 -3 łyżki zimnej wody
Gotową masą mięsną nadziewałam przy pomocy maszynki do mięsa z lejkiem osłonki białkowe którym dobrze związałam końce. Gotowe kiełbaski zawiesiłam na 2 h by mięso sie osadziło. Parzyłam w wodzie o temp 68 - 75 st 90 minut.
Osłonki przed nadziewaniem moczyłam w ciepłej wodzie 10 minut
Komentarze