Kremowy sernik doskonały – nie opada i nie pęka

4.46 (187 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealny sernik, szybki i prosty w przygotowaniu. Nie opada i nie pęka, po upieczeniu jest niesamowicie puszysty i kremowy.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    50 g herbatników kakaowych
    30 g roztopionego masła
    Masa serowa:
    200 g sera twarogowego zmielonego
    250 g serka mascarpone
    150 g kwaśnej śmietany 18 %
    1/2 szklanki cukru / 110 g
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 średnie jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    Polewa:
    50 g czekolady
    2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
Wystaw ocenę:

4.46 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Kremowy sernik doskonały – nie opada i nie pęka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:

    Herbatniki zmiel na proszek np. blenderem lub wałkiem.
    Wlej do nich masło i wymieszaj do otrzymania struktury mokrego piasku.
    Wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć do powstania zwartego spodu.
    Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ok. 2 cm ponad brzegi tortownicy.
  • 2. Masa serowa:

    Ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy zmiksuj do połączenia. Najłatwiej będzie użyć miksera z misą obrotową lub robota planetarnego.
    Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując, ale tylko do połączenia.
    Wsyp mąkę i ponownie krótko zmiksuj.
    Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód i potrząśnij żeby wyrównać wierzch.
    Tortownicę włóż do szczelnego naczynia żaroodpornego i umieść na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół).
    Na blaszkę wylej wrzącą wodę tak aby sięgała 1-2 cm.
    Piecz 25 min w temp. 180°C, a następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz kolejne 45 min. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
    Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź go całkowicie, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
    Polewa: czekoladę połam na kawałki dodaj śmietankę lub mleko i rozpuść. lekko przestygniętą polewą polej sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować