Kremowy sernik doskonały – nie opada i nie pęka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Herbatniki zmiel na proszek np. blenderem lub wałkiem.
Wlej do nich masło i wymieszaj do otrzymania struktury mokrego piasku.
Wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć do powstania zwartego spodu.
Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ok. 2 cm ponad brzegi tortownicy.
2.Masa serowa:
Ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy zmiksuj do połączenia. Najłatwiej będzie użyć miksera z misą obrotową lub robota planetarnego.
Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując, ale tylko do połączenia.
Wsyp mąkę i ponownie krótko zmiksuj.
Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód i potrząśnij żeby wyrównać wierzch.
Tortownicę włóż do szczelnego naczynia żaroodpornego i umieść na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół).
Na blaszkę wylej wrzącą wodę tak aby sięgała 1-2 cm.
Piecz 25 min w temp. 180°C, a następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz kolejne 45 min. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź go całkowicie, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Polewa: czekoladę połam na kawałki dodaj śmietankę lub mleko i rozpuść. lekko przestygniętą polewą polej sernik.
Komentarze