Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, dodać drożdże i 3 łyżki cukru, rozmieszać, dodać 4 łyżki mąki. Zaczyn powinien mieć konsystencją gęstej śmietany. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać zaczyn. Kiedy wyrośnie dodać cukier i żółtka. Wyrobić ciasto. Połączyć z margaryną (w kawałku, nie rozpuszczać). Ciasto powinno odklejać się od ręki, jeśli jest zbyt rzadkie dodać mąki, jeśli zbyt gęste - mleka.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2.Mak zalać wodą lub mlekiem, odstawić aż spęcznieje, a następnie gotować przed pół godziny. Odcedzić i zmielić w maszynce na najdrobniejszym sitku. Do wystudzonego maku dodać miód, bakalie, aromat, namoczoną w mleku kajzerkę i piane z białek. Dokładnie wymieszać.
3.Ciasto podzielić na 2 części, obie rozwałkować na grubość 0,5 cm. Mak rozsmarować na cieście i zwinąć. Strucle zawinąć w pergamin i związać końce.
4.Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Komentarze