Strogonow

4.51 (166 ocen)

Ciepłe i syte danie, często u mnie gości na rodzinnych imprezach a co najważniejsze goście są zadowoleni.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    - 1 kg wieprzowiny
    - 2 duże cebule
    - 0,5 kg pieczarek
    - 1 duża czerwona papryka
    - 5 średnich ogórków konserwowych
    - 3,5 szkl. wody
    - 2 kostki mięsne
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    - 1 łyżka mąki
    - 1 łyżka śmietany 18%
    - ok. 2 łyżki masła
    - kucharek.
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie kostki. Podsmażamy w garnku na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w grube plastry pieczarki. Wlewamy 3 szklanki wody oraz dodajemy 2 kostki mięsne. Całość przykrywamy i dusimy ok. 30 minut.
    2. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki. Dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając.
    3. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i łyżkę mąki wymieszaną w ok. 0,5 szklanki wody oraz łyżkę śmietany. Doprawiamy do smaku.

Porady

Do strogonowa kupuję łopatkę wieprzową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Pieczarki Śmietana Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować